torsdag 17 januari 2019

Fondportfölj allo Americano 2019 | Hur jag placerar långsiktigt i indexfonder


Den största delen av mina investeringar ligger i indexfonder. Det är ett enkelt sätt att få bra avkastning till en låg kostnad som kräver mycket lite av min tid.

Jag har satt upp ett par månadsspar som automatiskt för över pengar till mina investeringssparkonton och investerar dem i fonder enligt en fondfördelning jag valt.

Investeringssparkontot är tillsammans med kapitalförsäkringen, förenklat, det billigaste alternativet för värdepapper som avkastar mer än några få procent. Statslåneräntan påverkar detta så det kan komma att förändras i framtiden.

Deklarationen är enkel i ett investeringssparkonto och det kostar ingenting att flytta pengar mellan dem. Inte heller behöver jag fylla på kontot med pengar för avkastningsskatt eller rikspremie som i en kapitalförsäkring, utan det klarar sig självt.

Allt som allt, ett enkelt och automatiskt upplägg.



Alla mina fondkonton, med undantag för ett experimentellt konto, följer mer eller mindre samma strategi. Jag använder mig av Rikatillsammans' globala portfölj med räntefonderna borttagna och med mer inriktning mot USA. 

Resultatet blir följande:


Region Indexfonder 2019
Regionsfördelningen på min fondportfölj 2019

Jag gillar tanken med räntefonderna som stötdämpare och håller med om att det är ett bra val, om inte annat så för mer trygghet och psykologisk räddare när börserna faller. Nackdelen är att den håller tillbaks avkastningen över tid.

Min strategi är att ha dessa investeringar i mer än 10 år, högst troligt längre än så och klarar jag av den högre volatiliteten, att svängningarna kommer att vara större, så kommer avkastningen att bli högre i slutändan.

En annan anledning till att jag tog bort räntefonderna är att det inte lönar sig att ha dem på ett investeringssparkonto med tanke på hur lite de avkastar. Med den nya skattehöjningen på det kontot vid årsskiftet, så har inte det läget blivit bättre.

Att lägga till extra inriktning mot USA är inget som egentligen behövs eftersom globalfonderna innehåller mer än hälften USA, ofta mellan 57-66%. Det är ett personligt val jag gjort eftersom jag gillar avkastningen som börserna i USA ofta ger.


De fonderna jag har valt är:


Region Fond Andel
Globalt Avanza Global 60 %
Sverige Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10 %
SEB Sverige Indexfond 5 %
PLUS Småbolag Sverige Index 5 %
USA SPP Aktiefond USA 5 %
Swedbank Robur Access USA 5 %
Asien Swedbank Robur Access Asien 5 %
Tillväxtmarknad Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 5 %

Totala kostnaden för fondportföljen landar på 0,18%.




Den verkliga indelningen per region blir:


Global placering indexfonder

Region Andel
Nordamerika 50,0%
Sverige 20,1%
Västeuropa exkl Sverige 12,8%
Asien exkl Japan 9,2%
Japan 5,1%
Australien och Nya Zeeland 1,5%
Latinamerika 0,6%
Afrika och Mellanöstern 0,5%
Östeuropa 0,3%



Som jag skrev i början så har jag flera investeringssparkonton för mina indexfonder. Det är för att separera olika ändamål och få en bättre överblick.

I stort är det samma fördelning på dessa konton, endast vissa variationer procentuellt för Asien, USA och Tillväxtmarknader i förhållande till varandra. Globalt är alltid 60% och Sverige ligger fast på 20%.

Varje konto innehåller samma tre svenska fonder, procentandelarna är däremot placerade olika, alltid i enheter på 5 eller 10%.

Egentligen gillar jag inte kostnaden på tillväxtmarknadsfonden och har länge funderat på att skippa den helt, men den får vara med ett år till. 

I de fall där jag endast månadssparar 1000 kr väljer jag att ta bort tillväxtmarknadsfonden, använder endast en av fonderna mot USA och ökar Asienfonden till 10%.



Summerat en enkel, billig och diversifierad portföljmodell som jag gillar. Risk i den högre skalan möjligtvis, men med en lång tidshorisont som minskar den.

Det är alltid möjligt att sprida ut de olika regionerna på fler fonder av samma typ, men ofta överlappar de varandra och kostnaden smyger sig lätt uppåt.






Länk till mina övriga innehav i Min portfölj.

Länk till Rikatillsammans' ombalansering av fonder 2019 där senaste versionen av deras globala portfölj presenteras.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

table tr td:last-child { border: none; }