Mål

Bli finansiellt fri inom 10 år.
Fick upp ögonen för sparande någonstans runt augusti 2017. Jag letade runt efter billiga priser och kom av någon anledning in på bloggar om indexfonder och sparande.

Det var då ungefär sjutton år sen jag handlat med aktier. Med aktier i nästan uteslutande IT, HM var undantaget, så gick det som det gick när krashen kom och jag höll mig därefter borta från aktier och börsen. Jag hade kvar aktier i resterna av TurnIT och ett antal i HM, men rörde dem inte längre.

Många år senare när jag nu hittade all information kring sparande och ekonomi hade jag redan då börjat tröttna på den eviga arbetsvardagen. Om det gick att komma ur ekorrhjulet var det inte mig emot. Saken var avgjord då jag snubblade in på MMM's sida.

Jag investerar det jag sparar i indexfonder och i utdelningsaktier. Min portfölj innehåller
70,4% indexfonder och ett fåtal aktivt förvaltade fonder till minimalt värde.
22,7% utdelningsaktier och
5,8% uppdelat på tre börshandlade fonder varav två från Vanguard, som tyvärr inte går att köpas hos Avanza längre.


Hålla en sparkvot över 64% över tid. 
Just nu ligger min sparkvot i genomsnitt på 48%, så det ser inte så bra ut, även om den ökar. Det är några månader som haft stora utgifter som drar ner resultatet. En normalmånad har en sparkvot runt 56-62%.

Framåt kommer det att vara stabilare efter att jag gjort ett par justeringar. Ett exempel är att jag lägger undan en summa varje månad till räkningar som bara betalas ett fåtal gånger per år och som därför är större vid dessa tillfällen, så som försäkringar och samfällighet.

Även om sparkvoten är lägre än vad jag skulle önska just nu, så kör jag förstås på ändå. Hur illa kan det bli att landa på nästan x summa miljoner?Öka utdelningen från aktier
Öka kontinuerligt för att kunna investera kontinuerligt och slutgiltigt leva helt eller delvis på utdelningar. Vill åt ränta på ränta effekten och de fina graferna.Panelundersökningar
3000 kr investerat under 2019. Kan bli tufft, men vi får se.

Panelundersökningarna är ett litet sidoprojekt som jag kom in på av en slump. Jag gillar egentligen inte att lämna ut massa information, men jag tänker att om det hjälper mig bli ekonomiskt fri nån dag tidigare så är det värt det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar