tisdag 22 januari 2019

Globala Indexfonder - the Ownership Race

Länge negligerat och saknat av många. Jag har blivit överöst av mejl och omringad i kollektivtrafiken på grund av efterfrågan av detta inlägg. Det har varit en jobbig period där yoga och planteringsutbildningar varit det enda som hållit mig från att mista förståndet.

Här är den i alla fall, den fortsatta statistiken av hur det går för de globala indexfonderna och deras ägarantal.


Avanza Global fortsätter att öka snabbast med sin fördel som ny fond och låga avgift på 0,10%. Ökar gör även Länsförsäkringar Global Indexnära som inte verkar ha påverkats vid något av avläsningstillfällena av nykomlingens inträde på marknaden. Imponerande när dess avgift är lite mer än dubbelt så dyr på 0,21%. Fonden, som följer indexet MSCI World Total Net Return, är troligtvis fortfarande ett tryggare val för många. En tydlig nackdel för Avanza Global är att det tar 2 dagar för köp och sälj, en matarfonds fotboja som släpar efter.

Swedbank Robur Access Global har fått en injektion av nya ägare under till största delen december, men även nu i januari. Roligt att se att marknadvärdeindexet MSCI World Net's representant skördar framgångar, om än små. Väl kostsam är den dock på 0,32%.

SPP Aktiefond Global A och norska DNB Global Indeks har det tuffare och det ser ut att börja gå utför för dem båda. Vi får se framåt om det håller i sig.

I SPP's fall är det möjligt att förvirringen kring dess "A" i namnet får de snabblästa att tro det är en aktivt förvaltad fond, men det är förstås långt från sanningen i denna indexnära fond. Även avgiften är här högre, 0,33%. 

DNB Global Indeks nackdel kan vara dess transaktionstid, där sälj och köp tar 3 dagar. Den har också den högsta avgiften av de fem på 0,35%.
Utveckling


I tidsspannet tre månader så ligger oväntat de dyraste fonderna överst mycket tätt ihop, med de övriga tre släpande efter. Kan noteras att Swedbank och Länsförsäkringars fonder verkar haft det lite tufft dessa tre månader.

 I år har imponerande DNB Global Index tagit toppositionen med Avanza Global en bit efter. SPP, Swedbank och Länsförsäkringar ligger tyvärr inte ens på samma heltal.
I dessa mycket korta tidsspann som vi tittar på här ovan går det förstås inte att dra några slutsatser av vilka fonder som presterar bättre eller sämre än de andra. I sin natur som globala indexfonder är de destinerade att mer eller mindre följa varandra över tid.

Som exempel så ligger tre av fonderna till så här på fem år: (de övriga två har inte funnits i fem år)


Mycket lite skillnad mellan avkastningen på fonderna som ni kan se. Till och med endast 0,47% mellan DNB Global Indeks och Länsförsäkringar Global Indexnära. Kom ihåg att avkastningen är med avgifterna inräknade, så även fast DNB Global Indeks kostar mer än Länsförsäkringar Global Indexnära har alltså avkastningen varit bättre, om än marginellt.


Det var allt för denna gång, med förhoppning om lugn och ro, tack för mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar